Website afbeeldingen

By Tom Zoethout | Content

Website afbeeldingen zijn belangrijk!

Stel het is geen enkel probleem voor je om veel content te schrijven voor de website. Je hebt vele onderwerpen, waar je potentiële klanten kunt informeren en waardevolle content kunt aanbieden.
Je website bestaat alleen uit tekst. Dat kan natuurlijk. Kijk maar naar Wikipedia, daar staat ook heel weinig beeldmateriaal op.

Website afbeeldingen moeten er wel toe doen!

Toch is uit onderzoek gebleken dat het belangrijk is dat je beeldmateriaal hebt op je website. Het maakt de pagina’s aantrekkelijker om naar te kijken en ook om te lezen. Maar zorg er wel voor dat je website afbeeldingen er toe doen!


Dus daadwerkelijk ondersteunend is voor je webtekst! Dus ik bedoel niet uitgestoken handen, een liggende pen op een stuk papier of iets dergelijks.

Hoe kom je dan aan goede website afbeeldingen?

websiteafbeeldingen-grafiekenJe kunt beeldmateriaal voor je website eenvoudig zelf maken, bijvoorbeeld in Powerpoint of Excel. Denk bijvoorbeeld aan grafieken, pie charts (taart diagram) en dergelijke, maar ook standaard plaatjes kun je gebruiken, die je eenvoudig in Powerpoint kunt bewerken. En weet: mensen zijn gek op grafieken!

Je kunt ‘screenshots’ maken van andere webpagina’s. Een screenshot maak je door op een webpagina de ‘Alt’-knop en de ‘Prtscrn’ (of Print Screen)-knop tegelijk in te drukken.
In standaard beeldbewerkingssoftware van Windows of Apple, kun je dit plaatje plakken en bewerken.

Pleeg geen plagiaat

Let op: je mag geen plaatje van andere websites kopiëren, dus laat duidelijk zien dat het een deel is van een andere website, zoals hieronder. Tekst en beeldmateriaal zijn auteursrechtelijk beschermd. Misbruik kan zeer zwaar beboet zijn!

websiteafbeeldingen-kopie

Tools om beeldmateriaal te bewerken

Een handig tooltje dat je kunt gebruiken is het knip-tool van Windows, dat vanaf Windows Vista is meegeleverd.websiteafbeeldingen-knipprogramma
Een die ik zelf dagelijks gebruik is Snagit van Techsmit. Het is niet gratis, maar je kunt er echt heel veel mee! Je kunt wel een periode het gratis gebruiken.

websiteafbeeldingen-photoshopEen prima gratis tool, maar vergt wel even wat studie, is gimp.org! Ook een goede is Sumopaint, die ook gratis is.

Professionals gebruiken bijvoorbeeld Photoshop. Nu is er een uitgeklede variant, die al veel mogelijkheden biedt en dat is Photoshop Elements. Dat kost een fractie t.o.v. de prijs van Photoshop.

Hoe kom je aan goed website beeldmateriaal?

Heb je een goede fotocamera? Dan kun je natuurlijk maken wat je wil! Dat kun je dan weer bewerken in Gimp of Sumopaint.
Als je kijkt op grote websites en je bekijkt het beeldmateriaal, dan zie je dat een belangrijk deel ervan ook best zelf te maken is, met relatief bescheiden middelen. Je moet het alleen ‘even doen’.

Je kunt ook stock photo’s kopen (istockphotogettyimages), maar kijk uit dat je niet te ‘Amerikaanse’  plaatjes koopt en dat het materiaal is met inhoudelijk toegevoegde waarde voor je onderwerp. Bij Flickr kun je ook beeldmateriaal weghalen. Kijk goed naar de rechten per foto. Als je foto’s mag gebruiken, mag je er meestal niets aan veranderen en de bron vermelden.

Natuurlijk kun je ook altijd je beeldmateriaal uitbesteden en laten maken door professionals, maar denk ook eens aan studenten die een grafische opleiding volgen!

Stel je hebt Photoshop of Photoshop Elements, dan kun je voor weinig geld (zo’n 10 Dollar) een leuke set beeldmateriaal kopen dat je eenvoudig kunt bewerken, dit is een goed voorbeeld: Marketing Graphics Toolkit

Hoe belangrijk is dat beeldmateriaal op je webpagina dan?

Mensen blijven langer op je pagina en zijn eerder geneigd meerdere pagina’s te bekijken.
Je website komt professioneler over en draagt bij bij de verhoging van je kredietwaardigheid: je zien als specialist.

Heb je nog andere tips om beeldmateriaal te maken of te verkrijgen?
Help mij en andere bezoekers van deze blog en laat hieronder je reactie achter!

Veel succes,

Tom Zoethout
Internet Marketing Specialist

About the Author

Ik help bedrijven succesvol worden op het internet. Sinds 2005 ben ik Internet Marketing Specialist en help bedrijven met hun internet doelstellingen opstellen en realiseren, bouwen van websites, gevonden worden, advertentie campagnes etc. Kleine ondernemingen, maar ook bedrijven als Tele2, Darboven, Saan, Spliethoff-Sevenstar, Iddink, Thebe, Astra Zeneca, Cordstrap en dergelijke mocht ik helpen succesvoller internet in te zetten voor hun business. Al deze kennis ontsluit ik voor ZZP-ers, webmasters, internet marketeers en anderen om ook succesvoller te worden. Ik heb ook diverse workshops en online trainingen ontwikkeld, waar ik duidelijk en in simpele stappen je kan helpen op uiteenlopende onderwerpen.

Gerelateerde berichten

Internet Marketeers

Leave a Comment:

Leave a Comment: